Een typisch Belgische dubbel, zoet en aromatisch is dit koperkleurig bier heerlijk in het voor- of najaar
Ingrediënten voor 30 liter:
Pilsmout 6600 gram
Cara 120 mout 1200 gram
Special B mout 600 gram
Havervlokken 300 gram
Hallertau Perle hop 45 gram
B#1: Gozdawa Pure ale gist 20 gram
B#2: Gozdawa BFSAY gist 20 gram
B#3: Gozdawa Belgian Trappist Ale Yeast "Rochefort" 20 gram
B#4: Gozdawa Pure ale gist 20 gram
B#1: Bruine basterdsuiker 1200 gram
B#2: Lichte basterdsuiker 1200 gram
B#3: Lichte basterdsuiker 600 gr. + Bruine 400 gr.
B#4: Bruine basterdsuiker 1200 gram
Maischschema
temperatuur 62C 68C 78C tijd (in minuten) 25 30 5
Maischwater: 31 liter.
Spoelwater: 9 liter (Aangezuurd met 15 gr melkzuur, B#3 niet meer)
Kooktijd: 60 minuten (tot ongeveer 30 liter wort over is). Na 50 minuten koken de basterdsuiker toevoegen.
Gist: Gozdawa Pure ale / Gozdawa BFSAY gist / Gozdawa Belgian Trappist Ale Yeast "Rochefort"
PH waarde leidingwater: 6,8
PH waarde na maischen: 5,5
Ketel wattage: 2900 watt
SG na maischen: 1090,
na 1 week 1040,
na 2 weken 1030 en blijft hier rond hangen. Vat een beetje rond geschud en op warme plek gezet. Direct reactie.
Batch: 1 2 3 4
Gebrouwen op: 24 dec. 2019 3 okt. 2020 9 okt. 2021. 28 dec. 2023
Gebotteld op: 10 jan. 2020 15 okt. 2020. 24 okt. 2021. 26 jan. 2024
SG 1090/1030 1090/1030 1080/1018 1080/1018
Netto aantal liters: 26l
Instructies:
- Ontsmet alles wat na het koken met het wort in aanraking komt.
- Zet de ketel aan met 31 liter water en verwarm dit tot 62 graden.
- Verwarm in de waterkoker 9 liter spoelwater tot 78 graden.
- Voeg als het water in de brouwketel 62 graden heeft bereikt de geschrote mout toe en roer goed zodat er geen klonten ontstaan. Mix de havervlokken er ook doorheen.
- Houd de brouwketel 25 minuten op 62 graden Verwarm naar 68 graden en houd 30 minuten aan.
- Verwarm naar 78 graden en houd 5 minuten aan.
- Filter het wort uit de brouwketel en spoel de bostel na met het spoelwater.
- Breng het wort aan de kook en voeg als het kookt de hop toe.
- Laat 50 minuten koken en voeg dan de bruine kandij suiker/basterdsuiker toe.
- Kook de laatste 10 minuten en koel het wort terug naar 25 graden.
- Laat het wort in het gistvat kletteren voor wat zuurstofinslag.
- Strooi de zakjes gist over de wort en laat een week vergisten bij 20 graden.
- Vul het jongbier of in flesjes en voeg 3,2 gram suiker per liter toe voor de hergisting.
- Laat de flesjes 2 weken op een warme plaats staan (>21 graden).
- Proost!
Opmerkingen
- Het bier zal zeer waarschijnlijk een kleur krijgen van ongeveer 50 EBC en een bitterheid van 20 EBU.
- De gist er droog overheen gegooid en doorgeroerd. Na 1 nachtje kwam gistproces op gang.
- 2-de batch dus 4 gr. i.p.v. 6 gr. suiker per liter er bij gedaan. Eerste biertje had wat minder fut.
- 3-de batch dus 3,2 gr. i.p.v. 4gr. suiker per liter er bij gedaan.