Gorssel’s Dubbel

Een typisch Belgische dubbel, zoet en aromatisch is dit koperkleurig bier heerlijk in het voor- of najaar

Ingrediënten voor 30 liter:

Pilsmout 6600 gram
Cara 120 mout 1200 gram
Special B mout 600 gram
Havervlokken 300 gram
Hallertau Perle hop 45 gram
B#1: Gozdawa Pure ale gist 20 gram
B#2: Gozdawa BFSAY gist 20 gram
B#3: Gozdawa Belgian Trappist Ale Yeast "Rochefort" 20 gram
B#4: Gozdawa Pure ale gist 20 gram

B#1: Bruine basterdsuiker 1200 gram
B#2: Lichte basterdsuiker 1200 gram
B#3: Lichte basterdsuiker 600 gr. + Bruine 400 gr.
B#4: Bruine basterdsuiker 1200 gram

Maischschema

temperatuur         62C   68C   78C         
tijd (in minuten)   25    30    5

Maischwater: 31 liter.
Spoelwater: 9 liter (Aangezuurd met 15 gr melkzuur, B#3 niet meer)
Kooktijd: 60 minuten (tot ongeveer 30 liter wort over is). Na 50 minuten koken de basterdsuiker toevoegen.
Gist: Gozdawa Pure ale / Gozdawa BFSAY gist / Gozdawa Belgian Trappist Ale Yeast "Rochefort"
PH waarde leidingwater: 6,8
PH waarde na maischen: 5,5
Ketel wattage: 2900 watt
SG na maischen: 1090,
na 1 week 1040,
na 2 weken 1030 en blijft hier rond hangen. Vat een beetje rond geschud en op warme plek gezet. Direct reactie.

Batch:                   1                        2                      3                       4
Gebrouwen op: 24 dec. 2019    3 okt. 2020     9 okt. 2021.     28 dec. 2023
Gebotteld op:     10 jan. 2020   15 okt. 2020.  24 okt. 2021.    26 jan. 2024
SG                            1090/1030     1090/1030       1080/1018      1080/1018

Netto aantal liters: 26l

Instructies:

  1. Ontsmet alles wat na het koken met het wort in aanraking komt.
  2. Zet de ketel aan met 31 liter water en verwarm dit tot 62 graden.
  3. Verwarm in de waterkoker 9 liter spoelwater tot 78 graden.
  4. Voeg als het water in de brouwketel 62 graden heeft bereikt de geschrote mout toe en roer goed zodat er geen klonten ontstaan.  Mix de havervlokken er ook doorheen.
  5. Houd de brouwketel 25 minuten op 62 graden Verwarm naar 68 graden en houd 30 minuten aan.
  6. Verwarm naar 78 graden en houd 5 minuten aan.
  7. Filter het wort uit de brouwketel en spoel de bostel na met het spoelwater.
  8. Breng het wort aan de kook en voeg als het kookt de hop toe.
  9. Laat 50 minuten koken en voeg dan de bruine kandij suiker/basterdsuiker toe.
  10. Kook de laatste 10 minuten en koel het wort terug naar 25 graden.
  11. Laat het wort in het gistvat kletteren voor wat zuurstofinslag.
  12. Strooi de zakjes gist over de wort en laat een week vergisten bij 20 graden.
  13. Vul het jongbier of in flesjes en voeg 3,2 gram suiker per liter toe voor de hergisting.
  14. Laat de flesjes 2 weken op een warme plaats staan (>21 graden).
  15. Proost!

 

Opmerkingen

  • Het bier zal zeer waarschijnlijk een kleur krijgen van ongeveer 50 EBC en een bitterheid van 20 EBU.
  • De gist er droog overheen gegooid en doorgeroerd. Na 1 nachtje kwam gistproces op gang.
  • 2-de batch dus 4 gr. i.p.v. 6 gr. suiker per liter er bij gedaan. Eerste biertje had wat minder fut.
  • 3-de batch dus 3,2 gr. i.p.v. 4gr. suiker per liter er bij gedaan.