Bierbostel Oliebollen

Maak bierbostel oliebollen na het brouwen van je eigen bier. Bostel dus, ook wel draf genoemd, is het graanafval wat overblijft na de filtering van de wort.

Wel heel belangrijk: de bostel even goed fijnmalen in de keukenmachine of met staafmixer. Er kunnen scherpe kafjes inzitten en da’s niet lekker in de mond en tussen de tanden. Als je toch bezig bent met de bostel, is het wel zo leuk om bier aan het deeg toe te voegen. Wil je donkerder oliebollen, gebruik dan donker bier. Voor lichtere, gebruik je lichter bier. Laat het gist even lekker gisten met wat suiker in het bier. Afhankelijk van hoe vochtig je bostel nog was na het uitlekken, kun je eventueel nog wat extra bier of juist meel toevoegen, je merkt vanzelf tijdens het kneden of het deeg te droog of nat is.

Je kan ze bakken in olie of in de Airfyer.

Ingrediënten voor 6 oliebollen

  • 100 gram bostel
  • 175 gram oliebollenmix kant-en-klaar
  • 100 ml bier, bijvoorbeeld een Dubbel/Tripel. (Nog niet gedaan)
  • 75 gram Sultana Rozijnen

Zo maak je het…

  • bierbostel pureren met staafmixer anders is het te grof
  • in de keukenmachine bierbostel en oliebollen mix mengen
  • giet het bier (of water) langzaam bij het deeg en kneed tot een mooi geheel (het blijft wat plakkig) 1 min.
  • kneed de deeg nog een beetje de kan en vorm het tot een bol.
  • laat het deeg ongeveer 1,5 uur rijzen op een warme plek, in een kom met een vochtige doek erover (voor de haard)
  • zet de airfryer aan op 200 graden
  • kneed het deeg nog een keer door en maak er weer een deegbal van,
  • laat nog een half uurtje verder rijzen.
  • maak middels een grote opscheplepel en een kleinere lepel kleine deegbolletejes
  • leg ze in de Airfryer en bak de oliebollen in ongeveer 2x 8 minuten lekker knapperig! Kijk af en toe of ze al goed zijn.
  • controleer of het gaar is door het brood om te keren en er op te kloppen. Het moet hol klinken.
  • af laten koelen.

 
Het resultaat is oliebollen die een beetje naar kleine broodjes neigen. Lekker luchtig en zoet van de rozijnen. Je proeft toch een oliebol maar ook wat stevigheid van de bierbostel. Als ze nog lekker warm zijn eten met wat poedersuiker!