Gorssel’s Smoked Porter

Smoked Porter is een donker type bier, dat afkomstig is uit Londen en gemaakt wordt vanaf de achttiende eeuw. Het wordt gemaakt uit zwarte mout met veel hop. Vroeger werd de Donkere mout geroosterd boven open houtvuur en dit gaf een duidelijke rooksmaak aan Porters en Stouts uit die tijd. Deze Porter brengt die rooktoets in het bier terug met een beetje rookmout, gerookt op Beukenhout. Afgewerkt met een vleugje Laurier.

Ingrediënten voor 30 liter:

Pale ale mout 6300 gram
Rookmout 900 gram
Chocolade mout 750 gram
Havervlokken 300 gram
Hallertau Perle hop 60 gram
Gozdawa Porter gist 20 gram
Verse Laurierblaadjes 4x

 

Maischschema

temperatuur         62C   68C   78C         
tijd (in minuten)   20    30    5

Maischwater: 32 liter. (Leidingwater).
Spoelwater: 12 liter (Aangezuurd met 15 gr melkzuur)
Kooktijd: 60 minuten (tot ongeveer 30 liter wort over is).
Gist: Gozdawa Porter gist
PH waarde leidingwater: 6,8
PH waarde na maischen: 5,5
Ketel wattage: 2600 watt
SG na maischen: 1060,
na 1 week 1020

Gebrouwen op: 18 jul 2020
Gebotteld op: 2 aug  2020

Netto aantal liters: 28 liter

Instructies:

  1. Ontsmet alles wat na het koken met het wort in aanraking komt
  2. Zet een pan op met 32 liter water en verwarm dit tot 62 graden
  3. Verwarm in een andere pan 12 liter spoelwater tot 78 graden
  4. Voeg als het water in de brouwpan 62 graden heeft bereikt de geschrote mout toe en roer goed zodat er geen klonten ontstaan
  5. Houd de brouwpan 20 minuten op 62 graden Verwarm naar 68 graden en houd 30 minuten aan
  6. Verwarm naar 78 graden en houd 5 minuten aan
  7. Filter het wort uit de brouwpan en spoel de bostel na met het spoelwater
  8. Breng het wort aan de kook en voeg als het kookt 30 gram hop toe
  9. Kook de laatste 10 minuten met nog eens 30 gr hop en 3 verse blaadjes gekneusde Laurier in hopspider. 1 laurierblaadje gewoon in de ketel gegooid.
  10. Koel het wort terug naar 25 graden
  11. Laat het wort in het gistvat kletteren voor wat zuurstofinslag
  12. Strooi de zakjes gist over de wort en laat een week vergisten bij 20 graden
  13. Vul het jongbier of in flesjes en voeg 6 gram suiker per liter toe voor de hergisting
  14. Laat de flesjes 2 weken op een warme plaats staan (>21 graden)
  15. Proost!

 

Opmerkingen

  • Het bier zal zeer waarschijnlijk een kleur krijgen van ongeveer 60 EBC en een bitterheid van xx EBU.
  • De gist er droog doorheen geroerd. Na 1 nachtje kwam gistproces op gang.
  • Laurier is misschien iets te veel.