Maak bierbostel brood na het brouwen van je eigen bier. Bostel dus, ook wel draf genoemd, is het graanafval wat overblijft na de filtering van de wort. Al jarenlang geven brouwerijen dit restproduct aan boeren uit de omgeving, die deze bierbostel inzetten als veevoer. De laatste jaren ontdekken ook steeds meer bakkers de bierbostel en gebruiken ze het als ingrediënt om een smaakvol bostelbrood mee te bakken.
Wel heel belangrijk: de bostel even goed fijnmalen in de keukenmachine. Er kunnen scherpe kafjes inzitten en da’s niet lekker in de mond en tussen de tanden.
Recept
Ingrediënten voor 1 brood
- 250 gram bostel
- 350 gram meel (dit kan een mix zijn bijv bloem en speltmeel)
- 200 ml Oat-ly Haver bio
- 2tl Baking Soda
- 6 gram keukenzout
- 2 el natuurazijn
- handje havervlokken
- handje zonnebloempitten
Zo maak je het…
- bierbostel pureren met staafmixer anders is het te grof
- meng het bierbostel, meel, havermelk, soda, zout en eventueel havervlokken/zonnebloempitten in de keukenmachine
- bestrooi handen met bloem en haal deeg uit kan en vorm het tot een bol.
- laat het deeg ongeveer 1,5 uur rijzen op een warme plek, in een kom met een vochtige doek erover (voor de haard)
- zet de oven aan op 210 graden
- kneed het deeg nog een goed door op een bestrooid werkvlak. Plat drukke, klap de 4 hoeken naar elkaar toe en maak er weer een deegbal van,
- maak een mooie deegbal. doe er voor de decoratie wat bloem, haver of pitten bovenop.
- verwarm ondertussen de oven op 200 graden, 20 minuten voor einde rijstijd schaaltje water in oven zetten.
- leg op een bakplaat (met bakpapier) en bak het bierbostelbrood in ongeveer 45 minuten lekker knapperig!
- controleer of het gaar is door het brood om te keren en er op te kloppen. Het moet hol klinken.
- af laten koelen.
Tip! Laat het bostelbrood wat afkoelen en eet het daarna met wat roomboter of zachte Deense blauwe kaas.