Gorssel’s Bockbier

Bockbier is van oorsprong een Duits seizoensbier In deze donkere herfstbock proef je de smaken van gebrande noten, chocola en koffie. Een volmoutig warmend bier met een stevige schuimkraag, zoet en aromatisch voor de koude herfstavonden.

Ingrediënten voor 30 liter:

Munichmout 7200 gram
Roast Tarwemout 1200 gram
Cora 120 mout 300 gram
Chocolademout 300 gran
Havervlokken 300 gram
Hallertauer Perle hop 55 gram
B#1: Godzawa Old German Altbier 9 gist 20 gram.

Maischschema

temperatuur         62C   68C   78C         
tijd (in minuten)   10    45    5

Maischwater: 31 liter.
Spoelwater: 12 liter
Kooktijd: 60 minuten (tot ongeveer 30 liter wort over is).
Gist: Gozdawa Old German Altbier 9
PH waarde leidingwater: 6,8
PH waarde na maischen: 5,5
Ketel wattage: 2900 watt
SG na maischen: 1070,
na 1 week 1030,
na 2 weken 1030 en blijft hier rond hangen. Vat een beetje rondgeschud en op warme plek gezet. Direct reactie.

Batch:                    1                         
Gebrouwen op:  9 okt. 2021
Gebotteld op:    24 okt 2021
SG begin/einde: 1070/1030

Netto aantal liters: 26l

Instructies:

  1. Ontsmet alles wat na het koken met het wort in aanraking komt.
  2. Zet de ketel aan met 31 liter water en verwarm dit tot 62 graden.
  3. Verwarm in de waterkoker 12 liter spoelwater tot 78 graden.
  4. Voeg als het water in de brouwketel 62 graden heeft bereikt de geschrote mout toe en roer goed zodat er geen klonten ontstaan. Mix de havervlokken er ook doorheen.
  5. Houd de brouwketel 10 minuten op 62 graden.
  6. Verwarm naar 68 graden en houd 45 minuten aan.
  7. Verwarm naar 78 graden en houd 5 minuten aan.
  8. Filter het wort uit de brouwketel en spoel de bostel na met het spoelwater.
  9. Breng het wort aan de kook en voeg als het kookt de hop toe.
  10. Laat 60 minuten koken.
  11. Koel het wort terug naar 25 graden.
  12. Laat het wort in het gistvat kletteren voor wat zuurstofinslag.
  13. Strooi de zakjes gist over de wort en laat een week vergisten bij 20 graden.
  14. Vul het jongbier of in flesjes en voeg 3,8 gram suiker (org. 6 gr) per liter toe voor de hergisting.
  15. Laat de flesjes 2 weken op een warme plaats staan (>21 graden).
  16. Proost!

 

Opmerkingen

  • Het bier zal zeer waarschijnlijk een kleur krijgen van ongeveer 50 EBC en een bitterheid van 20 EBU.
  • De gist er droog overheen gegooid en doorgeroerd. Na 1 nachtje kwam gistproces op gang.