Gorssel’s Driegranen Tripel

Een typisch Belgische Tripel, een stevig bier met een uitgesproken gistprofiel en kruidigheid.

Ingrediënten voor 30 liter (extra toevoeging):

  • Pilsmout 7500 gram
  • Cara 120 mout 300 gram
  • Lichte tarwemout 500 gram
  • Havervlokken 500 gram
  • Havervlokken 350 gram (eigen) 
  • Hallertau Perle hop 30 gr
  • Gozdawa Pure Ale Yeast 7 gist 10 gram
  • Kristalsuiker 350 gram

 

Maischschema

temperatuur         62C   68C   78C         
tijd (in minuten)   25    30    5

Maischwater: 28 liter.
Spoelwater: 10 liter
Kooktijd: 60 minuten (tot ongeveer 30 liter wort over is).
Gist: Gozdawa PAY gist (batch #3 Belgian Trappist Ale Yeast Rochefort)
PH waarde leidingwater: 6,8
PH waarde na maischen: 5,5
Ketel wattage: 3000 watt tijdens koken
SG na maischen: 1080
na ruim 1 week 1020 en wilde niet meer zakken

Batch                      1                                 2                           3                         4

Gebrouwen op: 9 aug 2024
Gebotteld op    : xx aug 2024

Netto aantal liters: 25l

Instructies:

  1. Ontsmet alles wat na het koken met het wort in aanraking komt
  2. Zet de ketel aan met 30 liter water en verwarm dit tot 62 graden
  3. Verwarm in de waterkoker 10 liter spoelwater tot 78
  4. Voeg als het water in de brouwketel 62 graden heeft bereikt de geschrote mout toe en roer goed zodat er geen klonten ontstaan. Mix de havervlokken er ook doorheen. Havervlokken paar minuten ervoor in heet water laten wellen (niet te lang).
  5. Houd de brouwketel 25 minuten op 62 graden
  6. Verwarm naar 68 graden en houd 30 minuten aan
  7. Verwarm naar 78 graden en houd 5 minuten aan
  8. Filter het wort uit de brouwketel en spoel de bostel na met het spoelwater
  9. Breng het wort aan de kook en voeg als het kookt de hop toe
  10. Laat 50 minuten koken en voeg dan de suiker toe.
  11. Kook de laatste 10 minuten.
  12. Na einde programma de whirlpool doen middels hulpstuk en spatel.
  13. Koel het wort terug naar 25 graden. Doe ook de pomp met whirlpool aan.
  14. Laat het wort in het gistvat kletteren voor wat zuurstofinslag
  15. Strooi de zakjes gist over de wort en laat een week vergisten bij 20 graden
  16. Gisten in Firmzilla met koolzuur
  17. Vul het jongbier af in flesjes en voeg 3 gram suiker per liter toe voor de hergisting
  18. Laat de flesjes 2 weken op een warme plaats staan (>21 graden)
  19. Proost!

 

Opmerkingen

  • Het bier zal zeer waarschijnlijk een kleur krijgen van ongeveer 30 EBC en een bitterheid van 25 EBU.
  • Er was na het brouwen 25 liter over.
  • De gist er droog overheen gegooid en doorgeroerd. Na 1 nachtje kwam gistproces op gang.
  • Koolzuurmethode: batch #1. 68 gr bottelsuiker. 24 liter.