Bierbostel Brood

Maak bierbostel brood na het brouwen van je eigen bier. Bostel dus, ook wel draf genoemd, is het graanafval wat overblijft na de filtering van de wort. Al jarenlang geven brouwerijen dit restproduct aan boeren uit de omgeving, die deze bierbostel inzetten als veevoer. De laatste jaren ontdekken ook steeds meer bakkers de bierbostel en gebruiken ze het als ingrediënt om een smaakvol bostelbrood mee te bakken.

Wel heel belangrijk: de bostel even goed fijnmalen in de keukenmachine. Er kunnen scherpe kafjes inzitten en da’s niet lekker in de mond en tussen de tanden. Als je toch bezig bent met de bostel, is het wel zo leuk om bier aan het deeg toe te voegen. Wil je donkerder brood, gebruik dan donker bier. Voor lichter brood, gebruik je lichter bier. Laat het gist even lekker gisten met wat suiker in het bier. Afhankelijk van hoe vochtig je bostel nog was na het uitlekken, kun je eventueel nog wat extra bier of juist meel toevoegen, je merkt vanzelf tijdens het kneden of het deeg te droog of nat is.

Recept1

Ingrediënten voor 1 brood

  • 200 gram bostel
  • 400 gram meel (dit kan een mix zijn bijv bloem en speltmeel)
  • 200 ml bier, bijvoorbeeld een Dubbel/Tripel. Deze keer HertogJan Bockbier
  • 7 gram droge instant gist van Oetker
  • 4 gram keukenzout (halve el)
  • scheutje olijfolie

Zo maak je het…

  • bierbostel pureren met staafmixer anders is het te grof
  • meng  het meel, de gist en het zout in de keukenmachine
  • voeg de bierbostel toe en nogmaals mengen
  • voeg olijfolie en de helft van het bier toe en meng door elkaar
  • giet de rest van het bier (of water) langzaam bij het deeg en kneed tot een mooi geheel (het blijft wat plakkig) 1min.
  • bestrooi handen met bloem en haal deeg uit kan en vorm het tot een bol.
  • laat het deeg ongeveer 1,5 uur rijzen op een warme plek, in een kom met een vochtige doek erover (voor de haard)
  • zet de oven aan op 210 graden
  • kneed het deeg nog een goed door op een bestrooid werkvlak. Plat drukke, klap de 4 hoeken naar elkaar toe en maak er weer een deegbal van,
  • maak een mooie deegbal en laat nog een half uurtje verder rijzen.
  • verwarm ondertussen de oven op 210 graden, 20 minuten voor einde rijstijd schaaltje water in oven zetten.
  • haal de deegbal uit de kom, bestrooi hem met bloem en snij met nat mes de bol in.
  • leg op een bakplaat (met bakpapier) en bak het bierbostelbrood in ongeveer 45 minuten lekker knapperig!
  • controleer of het gaar is door het brood om te keren en er op te kloppen. Het moet hol klinken.
  • af laten koelen.

Tip! Laat het bostelbrood wat afkoelen en eet het daarna met wat roomboter of zachte Deense blauwe kaas.

 

Recept 2

Ingrediënten voor 1 brood

350 gram bloem
250 gram bierbostel
2 mespuntjes zout
7 gram broodgist
300 ml water of zelf gebrouwen bier (bij nat bierbostel de helft gebruiken)

Voorbereiding

Stop alle ingrediënten in de broodbakmachine en laat dit 90 minuten kneden, kijk af en toe in de machine om te kijken of zich een bal vormt. Is dit niet het geval na 10 a 15 minuten, voeg dan extra meel toe.

Bereidingswijze

Na de 90 minuten kneden, plaats je de deegbol op de bakplaat met een bak-papier er tussen, maak een mooi rond brood en strijk met een natte hand de bovenkant mooi glad.
Bak het brood af in 45 minuten in een oven die voorverwarmd is op 180 graden. ( midden van de oven)
Het brood mag na 45 minuten de oven verlaten en u heeft een heerlijk zoetig brood.

Serveertip

Het resultaat mag er zijn het is een heerlijk brood geworden iets zoetig, maar dit brood smaakt erg lekker voor een stevig ontbijt. Het is een geslaagd brood geworden en ik ga dit zeker vaker doen, helemaal de combinatie met de broodbakmachine is ideaal.

Recept 3

Ingredienten voor 1 brood:

  • 250 gram bostel
  • 200 ML bier, het liefst natuurlijk je zelfgebrouwen!
  • Kies 1 of meerdere, maar in totaal 400 gram:
    • Speltmeel
    • Tarwebloem
    • Volkorenmeel
  • 4 gram zout
  • scheut olijfolie
  • 1 zakje broodgist, 7 gram

Bereiding:

Droge stoffen in kom mengen, zout en gist bijten elkaar dus gist eventueel even in beetje warm water laten staan voor het bij te voegen. Als je een goede keukenmachine hebt, bier en olijfolie toevoegen en tot een soepel deeg laten mengen. Anders zul je wat harder je best moeten doen op het aanrecht. Begin dan met de droge stoffen op een berg en maak een zwembadje in het midden voor de vloeistoffen. Werk zo langzaam van binnen naar buiten. De bostel mag best nog wat warm zijn, dat gaat lekker met het gist. Zet weg op een warm plekje met nattige theedoek er strak overheen. 1,5/2 uurtjes laten rijzen, of tot het zeker een keer zo groot is. Dan heel kort stevig kneden, en nog een half uurtje wegzetten.

Oven op 200 graden instellen, ongeveer een uur laten bakken. Controleer na een uur of het brood goed is door een breinaald erin te steken, droog eruit is goed; of op het brood te kloppen, een hol geluid is goed.