Maak bierbostel brood na het brouwen van je eigen bier. Bostel dus, ook wel draf genoemd, is het graanafval wat overblijft na de filtering van de wort. Al jarenlang geven brouwerijen dit restproduct aan boeren uit de omgeving, die deze bierbostel inzetten als veevoer. De laatste jaren ontdekken ook steeds meer bakkers de bierbostel en gebruiken ze het als ingrediënt om een smaakvol bostelbrood mee te bakken.
Wel heel belangrijk: de bostel even goed fijnmalen in de keukenmachine. Er kunnen scherpe kafjes inzitten en da’s niet lekker in de mond en tussen de tanden. Als je toch bezig bent met de bostel, is het wel zo leuk om bier aan het deeg toe te voegen. Wil je donkerder brood, gebruik dan donker bier. Voor lichter brood, gebruik je lichter bier. Laat het gist even lekker gisten met wat suiker in het bier. Afhankelijk van hoe vochtig je bostel nog was na het uitlekken, kun je eventueel nog wat extra bier of juist meel toevoegen, je merkt vanzelf tijdens het kneden of het deeg te droog of nat is.
Recept1
Ingrediënten voor 1 brood
- 285 g bostel
- 500g bloem en/of meergranen tarwemeel
- 250 ml lauw water
- 11 g droge instant gist (zakje jumbo)
- 5 g keukenzout
- 1,5 el suiker
eventueel
- 60 gr. tarwevlokken
- 60 gr. havervlokken
- 2 el. zonnepitten
- 2 el. zonnebloempitten
- 2 el. sesamzaad
- geklopte eiwit voor het bestrijken
of
- 2 grote uien in dunne ringen gesneden
- 250 g geraspte kaas en mozerella
zo maak je het…
- bierbostel pureren met staafmixer anders is het te grof.
- meng het meel, de bierbostel, de gist, zout, suiker en water in de machine met kneedhaak, 8 min.
- bestrooi aanrecht en handen met bloem en haal deeg uit kan en vorm het tot een bol.
- laat het deeg ongeveer 30 min. rijzen op een warme plek, in een kom met een vochtige doek erover (voor de haard of in de zon)
- zet de oven aan op 200 graden (3d).
- vet het blik in met olijfolie of boter.
- pak het gerezen deeg en duw/sla de bol plat en maak er een punt van.
- Doe nat bakpapier in blik. Rol vervolgens het deeg tot een lange sliert zo lang als het bakblik.
- bestrijk het deeg met de geklopte eiwit en strooi er wat zonnebloem- en pompoenpitten of sesamzaad op.
- of snij met een scherp mesje aan de bovenkant het deeg in. klap het deeg een beetje open en doe hier de gesneden uien en geraspte kaas op.
- leg het deeg in de bakvorm en laat het afgedekt 20 minuten rijzen.
- verwarm ondertussen de oven op 200 graden, schaaltje water in oven zetten.
- controleer of het gaar is door het brood om te keren en er op te kloppen. Het moet hol klinken.
- af laten koelen.
Bereiding:
Droge stoffen in kom mengen, zout en gist bijten elkaar dus gist eventueel even in beetje warm water laten staan voor het bij te voegen. Als je een goede keukenmachine hebt, bier en olijfolie toevoegen en tot een soepel deeg laten mengen. Anders zul je wat harder je best moeten doen op het aanrecht. Begin dan met de droge stoffen op een berg en maak een zwembadje in het midden voor de vloeistoffen. Werk zo langzaam van binnen naar buiten. De bostel mag best nog wat warm zijn, dat gaat lekker met het gist. Zet weg op een warm plekje met nattige theedoek er strak overheen. 1,5/2 uurtjes laten rijzen, of tot het zeker een keer zo groot is. Dan heel kort stevig kneden, en nog een half uurtje wegzetten.
Oven op 210 graden instellen, ongeveer een uur laten bakken. Controleer na een uur of het brood goed is door een breinaald erin te steken, droog eruit is goed; of op het brood te kloppen, een hol geluid is goed.