Maak bierbostel brood na het brouwen van je eigen bier. Bostel dus, ook wel draf genoemd, is het graanafval wat overblijft na de filtering van de wort. Al jarenlang geven brouwerijen dit restproduct aan boeren uit de omgeving, die deze bierbostel inzetten als veevoer. De laatste jaren ontdekken ook steeds meer bakkers de bierbostel en gebruiken ze het als ingrediënt om een smaakvol bostelbrood mee te bakken.
Wel heel belangrijk: de bostel even goed fijnmalen in de keukenmachine. Er kunnen scherpe kafjes inzitten en da’s niet lekker in de mond en tussen de tanden. Als je toch bezig bent met de bostel, is het wel zo leuk om bier aan het deeg toe te voegen. Wil je donkerder brood, gebruik dan donker bier. Voor lichter brood, gebruik je lichter bier. Laat het gist even lekker gisten met wat suiker in het bier. Afhankelijk van hoe vochtig je bostel nog was na het uitlekken, kun je eventueel nog wat extra bier of juist meel toevoegen, je merkt vanzelf tijdens het kneden of het deeg te droog of nat is.
Recept1
Tijdens het bakken vult uw keuken zich met een herlijke geur, die doet denken aan de zomer en de warme blauwe Middelandse Zee.
Ingrediënten voor 1 brood
- 250 gram bostel van Dunkel Weizen
- 400 gram meel (dit kan een mix zijn bijv bloem en speltmeel)
- 200 ml bier, Dunkel Weizen
- 7 gram droge instant gist van Oetker
- 1 el fijne polenta
- 1 tl suiker
- halve el keukenzout
- 3 el olijfolie
- 100 gr. zwarte olijven zonder pit, gehakt
- 100 gr. rode paprika, gehakt
- 15 gr. verse blaadjes basilicum, gehakt
Zo maak je het…
- Bierbostel pureren met staafmixer anders is het te grof
- Meng het meel, de gist, suiker en het zout in de keukenmachine
- Voeg de bierbostel, gehakte olijven en paprika toe en nogmaals mengen
- Voeg olijfolie en de helft van het bier toe en meng door elkaar
- Giet de rest van het bier (of water) langzaam bij het deeg en kneed tot een mooi geheel (het blijft wat plakkig) 1min.
- Als laatste de gehakte basilicum toevoegen.
- Het laatste restje olijven en paprika ook nog gehakt en toegevoegd. Het eerste was vermalen door de keukemachine.
- Stroei bloem en polenta op het aanrecht
- Bestrooi handen met bloem en haal deeg uit kan en vorm het tot een bol.
- Vet de kom in met olijfolie.
- Laat het deeg ongeveer 1,5 uur rijzen op een warme plek, in een kom met een vochtige doek erover (voor de haard)
- Zet de oven aan op 210 graden
- Kneed het deeg nog een goed door op een bestrooid werkvlak. Plat drukke, klap de 4 hoeken naar elkaar toe en maak er weer een deegbal van,
- Maak een mooie deegbal en laat nog een half uurtje verder rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven op 210 graden, 20 minuten voor einde rijstijd schaaltje water in oven zetten.
- Haal de deegbal uit de kom, bestrooi hem met bloem en snij met nat mes de bol in.
- leg op een bakplaat (met bakpapier) en bak het bierbostelbrood in ongeveer 45 minuten lekker knapperig!
- controleer of het gaar is door het brood om te keren en er op te kloppen. Het moet hol klinken.
- af laten koelen.
Tip! Laat het bostelbrood wat afkoelen en eet het daarna met wat olijfolie/peper/zout.
Orginele recept: