Gorssel’s Blond

Blond bier komt aan zijn naam door de mooie goudgele (blonde) kleur. Onmiskenbaar voor dit bier. Door het gebruik van minder hop, dan bijvoorbeeld bij pils, is de smaak minder bitter. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 4% en 5%, maar blond bier komt ook voor met wel 8% alcohol. De lichte kleur van blond bier past, net zoals de frisse smaak, helemaal bij het voorjaar en de zomer!

Ingrediënten voor 30 liter:

Pilsmout 4500 gram
Pale Ale mout 3000 gram
Havervlokken 300 gram
Hallertau Perle hop 35 gram
Gozdawa Belgian Trappist Ale Yeast "Rochefort" 10 gram
Verse koriander (gevijzeld) 8 gram
Zoete sinaasappelschil 6 gram
Kristalsuiker 750 gram

Maischschema

temperatuur         62C   68C   78C         
tijd (in minuten)   20    30    5

Maischwater: 30 liter
Spoelwater: 10 liter
Kooktijd: 60 minuten
Gist: Gozdawa Belgian Trappist Ale Yeast "Rochefort"
PH waarde leidingwater: 6,8
PH waarde na maischen: 5,5
Ketel wattage: 2900 watt
SG na maischen: 1072
na 1 week , 1015

Batch:                   1                               2                    

Gebrouwen op: 5 aug 2022.  2 nov 2024
Gebotteld op:  20 aug 2022.  15 nov 2024

Netto aantal liters: 27l

Instructies:

  1. Ontsmet alles wat na het koken met het wort in aanraking komt.
  2. Zet de ketel aan met 30 liter water en verwarm dit tot 62 graden.
  3. Verwarm in de waterkoker 10 liter spoelwater tot 78 graden.
  4. Voeg als het water in de brouwketel 62 graden heeft bereikt de geschrote mout toe en roer goed zodat er geen klonten ontstaan.  Mix de havervlokken er ook doorheen.
  5. Houd de brouwketel 20 minuten op 62 graden Verwarm naar 68 graden en houd 30 minuten aan.
  6. Verwarm naar 78 graden en houd 5 minuten aan.
  7. Filter het wort uit de brouwketel en spoel de bostel na met het spoelwater.
  8. Breng het wort aan de kook en voeg als het kookt de hop toe.
  9. Laat 50 minuten koken en voeg dan de suiker, koriander en sinaassappelschillen toe.
  10. Kook de laatste 10 minuten en koel het wort terug naar 25 graden.
  11. Laat het wort in het gistvat kletteren voor wat zuurstofinslag.
  12. Strooi de zakjes gist over de wort en laat een week vergisten bij 20 graden.
  13. Vul het jongbier of in flesjes en voeg 3,2 gram suiker per liter toe voor de hergisting.
  14. Laat de flesjes 2 weken op een warme plaats staan (>21 graden).
  15. Proost!

 

Opmerkingen

  • Het bier zal zeer waarschijnlijk een kleur krijgen van ongeveer tussen de 8-30 EBC en een bitterheid tussen de 19-40 EBU.
  • Er was na het brouwen 27 liter over.
  • De gist er droog overheen gegooid en doorgeroerd. Na 1 nachtje kwam gistproces op gang.
  • 2 weken staan gisten!
  • Na het bottelen nog erg troebel.
  • Batch#1: klaringsmiddel 24 uur van te voren.

 

Batch #2

  • Pilsmout 3750 gr.
  • Pale Ale 2843 gr.
  • Aromamout Amber 500 gr.
  • Havervlokken 300 gr.
  • Hallertau Perle hop
  • Pure Ale 7 gist
  • Verse sinaasappelschil
  • Koriander 5 gr. korrels en wat poeder
  • Kristalsuiker 750 gram
  • Koolzuurmethode
  • 80gr. bottelsuiker toegevoegd
  • 75 flesjes á 33cl