Gorssel’s IPA

India Pale Ale, afgekort IPA, is een bierstijl binnen de categorie Pale ale. Het is een extra hoppig en vaak extra bitter bier en werd voor het eerst gebrouwen in Engeland in de 19e eeuw. De grote hoeveelheid hop werd toegevoegd om het bier houdbaar te maken voor export naar India.

Ingrediënten voor 30 liter: (rood is afwijking)

  • Pilsmout (EBC 3)  3900 gr.
  • Pale Ale mout (EBC 8) 4005 gr.
  • Caramunich 120 (EBC 120) 900 gr. (1000 gr.)
  • Havervlokken 250 gr.
  • Amarillo hop (7.5% alfazuur) 125 gr. (Eventueel Centannial i.p.v. Amarillo als vervanger)
  • Cascade hop (8.6% alfazuur) 62,5 gr.
  • Chinook hop (6,9% alfazuur) 62,5 gr.
  • WYEAST 1056 American Ale
  • Citroengras/Limoenblaadjes of Koriander/hete peper of Kruidnagel/Verse of (gekonfijte) gember

Maischschema

temperatuur         66C   78C         
tijd (in minuten)   70    5

Maischwater: 32 liter.
Spoelwater: 12 liter (Aangezuurd met 15 gr melkzuur)
Kooktijd: 75 minuten (tot ongeveer 30 liter wort over is).
Gist:WYEAST 1056 American Ale
PH waarde leidingwater: 6,8
PH waarde na maischen: 5,5
Ketel wattage: 2800 watt
SG na maischen: 1065
na 2 weken , 1015

 

Batch                    1                            2

Gebrouwen op: 25 april 2020      8 mei 2021
Gebotteld op:    8 mei 2020           21 mei 2021

Netto aantal liters: 25l

Instructies:

  1. Gist in zak mixen, 3 uur van te voren!
  2. Ontsmet alles wat na het koken met het wort in aanraking komt
  3. Zet een pan op met 32 liter water en verwarm dit tot 66 graden
  4. Verwarm in een andere pan 15 liter spoelwater tot 78 graden
  5. Voeg als het water in de brauwpan 66 graden heeft bereikt de geschrote mout en haverpap toe en roer goed zodat er geen klonten ontstaan
  6. Verwarm naar 66 graden en houd 70 minuten aan
  7. Verwarm naar 78 graden en houd 5 minuten aan
  8. Filter het wort uit de brouwpan en spoel de bostel na met het spoelwater
  9. Breng het wort aan de kook en voeg als het kookt de hop toe (zie hop schema)
  10. Laat 75 minuten koken
  11. De laatste 10/15 min. Citroengras/Limoenblaadjes, Koriander/hete peper of Kruidnagel/Gember meekoken
  12. Koel het wort terug naar 25 graden
  13. Laat het wort in het gistvat kletteren voor wat zuurstofinslag
  14. Strooi de zakjes gist over de wort en laat een week vergisten bij 20 graden
  15. Vul het jongbier of in flesjes en voeg 8 gram suiker per liter toe voor de hergisting
  16. Laat de flesjes 2 weken op een warme plaats staan (>21 graden)
  17. Proost!

 

Hop- en kruidenschema (In grammen voor gevacumeerde hop)

  • Amarillo hop (7.5% alfazuur)                  75 min. meekoken 55 gr.
  • Cascade hop (8.6% alfazuur)                     25 min. meekoken 35 gr.
  • Kruidnagel (3st) en Verse gember (150gr.)  15 min. meekoken
  • Cascade hop (8.6% alfazuur)                        5 min. meekoken 28 gr.
  • Amarillo hop (7.5% alfazuur)                     0 min. voor de afkoeling er in doen 35 gr. (hopzakje)
  • Chinook hop (12.6% alfazuur)                    0 min. voor de afkoeling er in doen 26 gr. (hopzakje)
  • Dryhop Chinook hop (12.6% alfazuur)     na 6 dagen of vlak voor het bottelen 36 gr.
  • Dryhop Amarillo hop (7.5% alfazuur)      na 6 dagen of vlak voor het bottelen 35 gr.

 

Opmerkingen

  • Het bier zal zeer waarschijnlijk een kleur krijgen van ongeveer 45 EBC en een bitterheid van 35 EBU.
  • Er was na het brouwen 31 liter over.
  • De gist er nat doorheen geroerd. Na 1 nachtje kwam gistproces op gang.
  • Zakje Mangrove Jacks Beer Finings toegevoegd om bier helderder te maken. Waarschijnlijk weinig effect omdat ik het op de laag hop heb gegooid.
  • Batch#3: gekonfijte gember, vocht ook toegevoegd. Geen melkzuur gebruikt.
  • Batch#3: klaringsmiddel voor de dryhop gedaan. 36 uur van te voren. dryhop 20 uur van te voren.

Gekonfijte gember maken

Benodigdheden:

  • 150 gram gember
  • 120 gram suiker
  • water

 

Schil en snij de gember in kleine stukjes of plakjes, net wat je zelf het fijnst vindt.

Zet de stukjes gember net onder water en kook de stukjes zo’n 25-30 minuten op een zacht vuurtje. Giet het vocht af en vang het op. Gebruik van dit water 50 ml en voeg hier 120 gram suiker aan toe. Roer het geheel goed door tot alle suiker is opgelost. Voeg de stukjes gember toe in de nog hete suikersiroop en laat het 24 uur staan.

Breng de vloeistof opnieuw aan de kook en laat de siroop zo’n 2-5 minuten zachtjes koken. Zet het uit en laat het afkoelen.

https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2017/12/gekonfijte-gember-maken/