Gorssel’s Saison

Saison is het Franse woord voor seizoen. Dit omdat het vroeger een seizoensbier was. Het bier werd oorspronkelijk door de boeren gebrouwen in de winter om vervolgens gedronken te worden door de seizoensarbeiders in het oogstseizoen.

Tegenwoordig drinken we dit heerlijke biertje het hele jaar door en zijn er veel bekende varianten van zoals de Saison Dupont en Mannenliefde Oedipus. De kenmerken van het bier zijn fruitig en kruidig, droog en een beetje bitter en licht hoppig.

Onderstaand een Saison recept gebrouwen met onder andere speltmout en koriander.

Ingrediënten voor 30 liter (=afwijking):

  • Pilsmout (EBC3) 5220 gram
  • Speltmout BIO 1000 gram (=200gr minder)
  • Amber (EBC 50) 180 gram
  • Havervlokken 350 gram
  • Magnum (13,2% alfazuur) 27 gram
    Saaz (3,2% alfazuur) 18 gram
    Styrian Goldings (3,9% alfazuur) 27 gram
  • Wyeast 3711 Saison Gist
  • Korianderzaad (gemalen)  12 gram
  • Sinaasappelschil (zoet) 20 gram
  • Kristalsuiker 1000 gram (200 gr. minder)

 

Maischschema

temperatuur         63C   72C   78C         
tijd (in minuten)   50    15    5

Maischwater: 31 liter.
Spoelwater: 10 liter (Aangezuurd met 15 gr melkzuur)
Kooktijd: 75 minuten (tot ongeveer 30 liter wort over is).
Gist: Wyeast 3711 Saison gist
PH waarde leidingwater: 6,8
PH waarde na maischen: 5,5
Ketel wattage: 3000 watt
SG na maischen: 1060
na ruim 1 week 1010 na 3 weken 1000
Alcohol: 6,7%

Batch:                   1                        2                    3
Gebrouwen op: 04 apr 2020    18 jul 2020   8 mei 2021
Gebotteld op:     25 apr 2020    26 jul 2020  29 mei 2021

Netto aantal liters: 25l

Instructies:

  1. 3 uur van te voor de gist smackpack klaar maken!!
  2. Ontsmet alles wat na het koken met het wort in aanraking komt
  3. Zet de Maischketel aan met 32 liter water en verwarm dit tot 63 graden
  4. Ondertussen de Mout schroten. Afstand tussen de walsen = 1
  5. Verwarm in de Waterkoker 15 liter spoelwater tot 78 graden
  6. Kook havervlokken in water totdat er een papje ontstaat. Laat het afkoelen maar niet te lang anders wordt het klonterig.
  7. Voeg als het water in de Maischketel 63 graden heeft bereikt de geschrote mout toe en roer goed zodat er geen klonten ontstaan. Mix de havervlokken er ook doorheen.
  8. Houd de Maischketel 63 graden voor 50 minuten
  9. Verwarm naar 72 graden en houd 15 minuten aan
  10. Verwarm naar 78 graden en houd 5 minuten aan
  11. Filter het wort uit de Maischketel en spoel de bostel na met het spoelwater
  12. Breng het wort aan de kook en voeg als het kookt een gedeelte van de hop toe (zie schema)
  13. Laat x minuten koken en voeg dan de hop, suiker, koriander, sinaasappelschillen toe (zie schema)
  14. Kook de laatste 10 minuten en koel het wort terug naar 25 graden
  15. Laat het wort in het gistvat kletteren voor wat zuurstofinslag
  16. Voeg de gist uit het smackpack toe aan de wort en laat een week vergisten bij 20 graden
  17. Vul het jongbier of in flesjes en voeg 4 gram suiker per liter toe voor de hergisting
  18. Laat de flesjes 2 weken op een warme plaats staan (>21 graden)
  19. Proost!

 

Hop schema

75min: Magnum | 27 gram | 13,2% alfazuur
20min: Saaz | 28 gram | 3,2% alfazuur
1min: Styrian Goldings | 27 gram | 3,9% alfazuur (hopzakje)

Kruiden schema

10min: Koriander | 12,0 gram en suiker toevoegen
5min: Sinaasappelschil (zoet) | 20,0 gram (hopzakje)

Opmerkingen

  • Het bier zal zeer waarschijnlijk een kleur krijgen van ongeveer 26 IBU en een bitterheid van 22 EBU.
  • Deze keer een gist smackpack gebruikt i.p.v. droge. Na 1 nachtje kwam gistproces op gang.
  • Havervlokken te vroeg gemaakt. Was bij afkoelen plakkerige massa geworden.
  • Volgende keer havervlokken in pannetje doen en overgieten met heet water uit de Waterkoker.
  • Na ruim 1 week al prima drinkbaar, mooi helder en prima schuimkraag.
  • Batch#3: Styrian Goldings en Sinaasappelschil als laatste samen in hopzakje gedaan. Geen Melkzuur gebruikt.