Een typisch Belgische Tripel, een stevig bier met een uitgesproken gistprofiel en kruidigheid van de koriander.
Ingrediënten voor 30 liter (extra toevoeging):
- Pilsmout 8400 gram
- Cara 120 mout 600 gram
- Havervlokken 350 gram (batch#2: 300 gr.) (batch#4: 250 gr.)
- Northern Brewer hop 90 gram (batch#3) en Hallertau Perle hop 80 gr (batch#4)
- Gozdawa Pure Ale Yeast 7 gist 20 gram (batch #3 en #4 Belgian Trappist Ale Yeast Rochefort 10gr)
- Korianderzaad 15 gram (batch#4: 20 gr.)
- Sinaasappelschil (zoet) 20 gram (batch#2: 5 gr.)
- Sinaasappelschil (bitter) (batch#4: 20 gr.)
- Kardemonpitten 6 stuks (batch#2: 3 stuks) (batch#4: 6 stuks)
- Hopkookzakjes 2x
- Kristalsuiker 1200 gram (batch #3 900 gr) (batch #4 900 gr)
Maischschema
temperatuur 62C 68C 78C tijd (in minuten) 25 30 5
Maischwater: 32 liter.
Spoelwater: 12 liter (Aangezuurd met 15 gr melkzuur)
Kooktijd: 60 minuten (tot ongeveer 30 liter wort over is).
Gist: Gozdawa PAY gist (batch #3 Belgian Trappist Ale Yeast Rochefort)
PH waarde leidingwater: 6,8
PH waarde na maischen: 5,5
Ketel wattage: 2900 watt en 3000 watt tijdens koken
SG na maischen: 1080
na ruim 1 week 1020 en wilde niet meer zakken
Batch 1 2 3 4
Gebrouwen op: 8 febuari 2020 21 november 2020 1 jan 2022 28 dec 2023
Gebotteld op : 15 februari 2020 5 december 2020 21 jan 2022 10 Jan 2024
Netto aantal liters: 28l
Instructies:
- Ontsmet alles wat na het koken met het wort in aanraking komt
- Zet de ketel aan met 32liter water en verwarm dit tot 62 graden
- Verwarm in de waterkoker 12 liter spoelwater tot 78
- Voeg als het water in de brouwketel 62 graden heeft bereikt de geschrote mout toe en roer goed zodat er geen klonten ontstaan. Mix de havervlokken er ook doorheen. Havervlokken paar minuten ervoor in heet water laten wellen (niet te lang).
- Houd de brouwketel 25 minuten op 62 graden
- Verwarm naar 68 graden en houd 30 minuten aan
- Verwarm naar 78 graden en houd 5 minuten aan
- Filter het wort uit de brouwketel en spoel de bostel na met het spoelwater
- Breng het wort aan de kook en voeg als het kookt een gedeelte van de hop toe (45 gr)
- Bak Kardemon pitten aan in een koekenpan en vijzel daarna tot poeder
- Ook de koriander iets kneuzen.
- Laat 50 minuten koken en voeg dan de overige hop, suiker, koriander, sinaasappelschillen en kardemon toe.
- Kook de laatste 10 minuten.
- Na einde programma de whirlpool doen middels hulpstuk en spatel.
- Koel het wort terug naar 25 graden. Doe ook de pomp met whirlpool aan.
- Laat het wort in het gistvat kletteren voor wat zuurstofinslag
- Strooi de zakjes gist over de wort en laat een week vergisten bij 20 graden
- Vul het jongbier of in flesjes en voeg 4 gram suiker per liter toe voor de hergisting (batch#2: 3gr.)
- Laat de flesjes 2 weken op een warme plaats staan (>21 graden)
- Proost!
Opmerkingen