Gorssel’s Weizen

Weizen is een tarwebier dat zijn oorsprong kent in Beieren. Daar wordt al eeuwen dit romige bier met een lichte kruidnageltoets gebrouwen volgens het reinheitsgebot. Een uitstekende dorstlesser in de zomer, maar ook heerlijk bij visgerechten.

Ingrediënten voor 30 liter:

Pilsmout 3000 gram
Tarwemout 3000 gram
Munchener mout 600 gram
Havervlokken 300 gram
Hallertau Perle hop 30 gram
Saaz (3,2% alfazuur) 18 gram (expirimenteel batch#2)
Gozdawa BW11 gist 20 gram Old German Altbier 9

Maischschema

temperatuur         62C   68C   78C         
tijd (in minuten)   20    30    5

Maischwater: 32 liter
Spoelwater: 12 liter
Kooktijd: 60 minuten
Gist: Gozdawa BW11 gist Old Old German Altbier 9
PH waarde leidingwater: 6,8
PH waarde na maischen: 5,5
Ketel wattage: 2900 watt
SG na maischen: 1050
na 1 week , 1015

Batch:                   1                               2                    

Gebrouwen op: 25 januari 2020     24 juli 2021
Gebotteld op:     7 februari 2020     11 september 2021

Netto aantal liters: 27l

Instructies:

  1. Ontsmet alles wat na het koken met het wort in aanraking komt
  2. Zet een pan op met 32 liter water en verwarm dit tot 62 graden
  3. Verwarm in een andere pan 12 liter spoelwater tot 78 graden
  4. Voeg als het water in de brauwpan 62 graden heeft bereikt de geschrote mout toe en roer goed zodat er geen klonten ontstaan
  5. Houd de brouwpan 20 minuten op 62 graden
  6. Verwarm naar 68 graden en houd 30 minuten aan
  7. Verwarm naar 78 graden en houd 5 minuten aan
  8. Filter het wort uit de brouwpan en spoel de bostel na met het spoelwater
  9. Breng het wort aan de kook en voeg als het kookt de hop toe
  10. Laat 60 minuten koken
  11. Koel het wort terug naar 25 graden
  12. Laat het wort in het gistvat kletteren voor wat zuurstofinslag
  13. Strooi de zakjes gist over de wort en laat een week vergisten bij 20 graden
  14. Vul het jongbier of in flesjes en voeg 4 gram suiker per liter toe voor de hergisting
  15. Laat de flesjes 2 weken op een warme plaats staan (>21 graden)
  16. Proost!

 

Opmerkingen

  • Het bier zal zeer waarschijnlijk een kleur krijgen van ongeveer 20 EBC en een bitterheid van 12,5 EBU.
  • Er was na het brouwen 27 liter over.
  • De gist er droog overheen gegooid en doorgeroerd. Na 1 nachtje kwam gistproces op gang.
  • De jodium test gaf een beetje blauwe uitslag wat er op duidt dat er nog zetmeel inzit.
  • 6 weken staan gisten!
  • Na het bottelen nog erg troebel.
  • Batch#2: klaringsmiddel 24 uur van te voren.