Gorssel’s White Whiskey

Witte whisky - veel gemaakt met maïs of tarwe - is in wezen een rauw, onafgewerkt product dat op weg is om volwassen whisky te worden. In het reguliere whisky-productieproces wordt een gefermenteerde, op granen gebaseerde brij gedistilleerd tot een hoger gehalte (ABV) en in verschillende perioden gerijpt in eikenhouten vaten.

Witte whisky slaat die laatste, theoretisch essentiële rijpingsstap over en gaat direct naar de fles. Ja, om "whisky" te worden genoemd (alleen whisky, geen bourbon of rogge of single malt, etc.) moet de gedistilleerde drank technisch gezien worden opgeslagen in eikenhouten vaten, maar dit kan maar 10 seconden duren, waardoor we geen karamel of hout of peper of fruit of rook krijgen die we in onze whisky's hebben leren kennen en liefhebben.

Wat je in plaats daarvan krijgt is in principe naakt graan. Zeer alcoholisch naakt graan.

Batch:                     1                       
Gebrouwen op:    3 okt. 2020
Gedestileerd op: 16 okt. 2020

Ingrediënten Bier

 

  • 1o kilo pilsmout
  • 1x pure ale gist 7 gozdwana
  • 1 kilo suiker

 

Maischschema

temperatuur         62C   68C   78C         
tijd (in minuten)   25    30    5

Maischwater: 31 liter.
Spoelwater: 9 liter (Aangezuurd met 15 gr melkzuur)
Kooktijd: 60 minuten (tot ongeveer 30 liter wort over is). Na 50 minuten koken de suiker toevoegen.
Gist: Gozdawa Pure ale 7 Gozdawa gist
Ketel wattage: 2700 watt
SG na maischen: 1080,
na 2 weken 1020 en blijft hier rond hangen.

Netto aantal liters: 28 liter

Ingrediënten Wijn

 

  • 60 liter water
  • 16,5 kilo suiker
  • 3 soorten mais: 4kg gekookte, 4kg maismeel, 2 gebroken mais
  • Turbogist

Alles verdeeld over 3 vaten en 2 weken laten gisten.

|
|
----->

Bier en Wijn samen gedestileerd

 

De wijn eerst apart gedestileerd en opgevangen. Daarna het destilaat samen met het Bier gedestileerd.

9 liter á 68% alcohol
We willen een borrel van 40%
41% water en 59% alcohol (205gr. - 300gr.)

De flessen met pure white whiskey 3 uur lang op 50 graden gekookt om het 2 jaar te verouderen. Dopjes er iets los op laten.

Meng eerst een kleine hoeveelheid om te kijken of de borrel niet wit uitslaat door het water!

 

 

.........|
.........|
<-----

Paar spaanders Amerikaans Eiken voor 3 uur op 115 graden in de oven gedaan.

Uiteindelijk 2 flessen voorzien van hout. 1x puur en 1x versneden. Zo'n 3 maand laten zitten (dan filteren) en dan de fles afvullen met water.