Ingrediënten
- ongeveer 25 – 30 onrijpe groene walnoten
- 1 kaneelstok
- 3 steranijs
- 4 kruidnagels
- optioneel: citroenschil
- 1 liter alcohol
- 300 gram suiker
Kookgerei nodig
- snijplank & koksmes
- optioneel: handschoenen
- grote steriele weckpot
- fijne zeef
- optioneel: kaasdoek
- kleine steriele flesjes
Bereiding — 20 minuten + 3 maanden wachttijd
Tip: Je kunt allerlei soorten alcohol voor dit recept gebruiken, zoals Jenever, wodka, eau de vie enzovoorts.
Aangezien je voor deze likeur onrijpe, groene walnoten nodig hebt is de beste periode om deze walnotenlikeur zelf te maken eind juni, begin juli.
De walnoten kunnen afgeven op je handen, dus je kunt eventueel handschoenen aan doen. Was de groene walnoten en snijd deze door midden, of in kwarten.
Jonge walnoot opengesneden
Voeg deze samen met de kruiden toe aan een grote weckpot. Schenk de drank op de walnoten en sluit de deksel.
Schud de pot af en toe gedurende 6 weken. Je zult merken dat de drank steeds zwarter zal kleuren en dat is precies wat je wilt.
Walnotenlikeur zelf maken net in pot
Voeg na 6 weken 300 gram suiker toe en wacht dan nog eens 6 weken. Schud de pot wederom regelmatig zodat de suiker kan oplossen.
Walnotenlikeur eindresultaat
Zodra de suiker is opgelost en de drank volledig zwart is geworden, kun je deze zeven. Dat doe je dus na ongeveer 3 maanden.
Je kunt hiervoor een hele fijne zeef met optioneel een kaasdoek gebruiken om deze zo helder mogelijk te krijgen.
Om de weckpot en flesjes te steriliseren kun je deze enkele minuten schoon koken in kokend water. Verdeel de walnotenlikeur dan over kleine flesjes en sluit deze goed af. Nu kun je de likeur lang bewaren, in de winter (met kerst) zal deze likeur het allerlekkerste zijn omdat de smaken volledig zijn ingetrokken.
Heerlijk als likeurtje om bij op te warmen, of lekker met een bolletje vanille ijs als dessert. Geniet ervan!
https://ohmydish.nl/recept/walnotenlikeur-zelf-maken